iZone.bg
Лаптопи

С лаптоп на път: 8 съвета как да го предпазим

от Евгени Илиев 3 мин. за прочитане
  1. С лаптоп на път: 8 съвета как да го предпазим

С наближаване на празниците всеки планува своята почивка, било то посещение на курорт или срещи с близки и роднини. Неминуемо ще се сблъскаме с множество хора и патакламата, която обзема гари и летища. Затова преди да увиетe шала около врата е добре да направите предприемете някои действия, които биха предпазили вашия лаптоп от повреда или загуба.

 

Предлагаме ви 8 съвета, които биха били полезни по време на вашето пътуване към желаната дестинация

 

Изберете сигурна лаптоп чанта

Уверете се дали чантата на вашия преносим компютър осигурява подходяща защита от удар или изпускане. Докато вие си преправяте път през тълпата от бързащи хора, любимата ви машинка може да претърпи много раздрусвания и нежелани контакти.

 

Дръжте лаптопа винаги с вас

Нерядко се случва хората да оставят чантата с компютъра на пода, докато настъпи часа на тръгване или просто се редят на опашка за закуска. Заедно с останалия багаж наглеждайте лаптопа и се уверете, че никой не се навърта около него. Заради типичния си изглед и размер лаптоп чантата е удобна цел на ловките крадци. Най-сигурно е да носите машината на рамо или в ръка .

 

Направете backup на информацията

Преди заминаване извършете backup на цялата критична и ценна информация . В случай на повреда или загуба е изключително неприятно, а понякога и невъзможно, възстановяването на любимите снимки, видео файлове и ценни документи.

 

Криптирайте файловете

Криптирайте вашия твърд диск, в случай, че компютърът ви попадне в недоброжелателни хора. За потребителите на Windows това се осъществява с приложението BitLocker drive encryption. Може да защитите информацията на лаптопа, използвайки и безплатното приложение.

 

Идентификация на лаптоп

При загуба или кражба на преносимия компютър е необходимо да разполагате с детайлна информация относно производителя, модела и серийния номер на вашата машина. Тя ще ви е необходима, за да предявите претенциите си пред ползваната от вас авиокомпания и застрахователно дружество.

 

Използвайте сложни пароли

Въведе сложни пароли, които не могат да бъдат отгатнати или хакнати лесно.
Повече за паролите и тяхното използване очаквайте в следващите публикации в блога.

Използвайте портативни съхраняващи устройства

В сегашния динамичен свят е напълно възможно да стартирате нови работни проекти по време на път. За да сте напълно сигурни относно тяхното съхранение е удачно да ги копирате на USB памет или преносим хард диск.

 

Оставете лаптопа у дома

След изброените по-горе неудобства, които възникват по време на път, може да се замислите дали наистина ви е необходим компютъра. Опция за преноса на вашата информация и файлове са CD, DVD и USB устройствата.

източник: apartmenttherapy.com

изображение: My bag currently от choking sun

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.