iZone.bg
Лаптопи

Как да се чувстваме комфортно с лаптоп

от Георгиос Стамос 3 мин. за прочитане
  1. Как да се чувстваме комфортно с лаптоп

Малки по размер, леки и лесно преносими, често лаптопите са некомфортни за ползване, в сравнение с обемистите десктоп компютри.

Съчетаващи екран, тъчпад и клавиатура в едно, преносимите машини поставят много въпроси относно тяхната ергономия.

Ползването на лаптопа като основен компютър не означава, че това трябва е за сметка на удобството – повечето проблеми могат да бъдат решени.

Снабдете се с поставка, клавиатура и мишка

Ако използвате вашия преносим компютър предимно у дома или на работното, превърнете го в десктоп машина. Дори и да притежавате комфортен стол, ниско позиционираният дисплей и клавиатурата на лаптопа няма да са достъпни под оптимален ъгъл. Този проблем може да бъде решен със закупуването на обикновена клавиатура и поставка за лаптопа, регулируема спрямо вашия ръст.

Удачно е  да се сдобиете и с поднос за клавиатурата, който се прикрепя за бюрото. Той спомага за понижаване напрежението в китките.

Наличието на мишка също е добра идея. Малката и компактна мишка дава множество възможности за лесна и бърза работа в сравнение с тъчпада на лаптопа.

Външен монитор

Преди покупката на преносим компютър е желателно да помислите за неговия дисплей. Производителите предлагат екрани с висока резолюция за все по-качествени изображения. Тук, обаче, възниква проблем с размера и шрифта на текста, а оттам и нуждата да се вторачвате в дисплея и променяте позицията на тяло ви.

Ако работите с вашия лаптоп предимно от вкъщи, чудесна идея е ползването на външен монитор. При това положение отпада нуждата от покупка на поставка за машината, каквото предложение направихме по-горе.

 

Избягвайте неправилно позициониране на тялото

Част от изкушенията на лаптопите е тяхната мобилност. Потребителите могат да ги ползват в летища, кафенета и други публични места.

Обикновен, дървен стол с права облегалка е най-удачното решение, предпазващо ви от приведена стойка и болки в гърба и кръста . Стандартен пластмасов стол е подходящ заместител.

Отбягвайте комфортните на пръв поглед  фотьойли и декоративни кресла. Първоначално всичко е наред, но много скоро неправилното положение на тялото кара гръбначният стълб да напомни за себе си.

 

Физически упражнения

Дискомфорт човешкото тяло изпитва при дългия периоди в позиция на седнало положение – не само заради неприятностите с гръбначния стълб. Липсата на мускулна активност поставя под напрежение и други части на тялото. Нерядко се случва изключително неприятното изтръпване на крайниците. Този може да бъде избегнато чрез леки 5-минутни упражнения на всеки един час работа пред монитора.

Не на последно място при пренос на вашия лаптоп е  за предпочитане  да ползвате раници с две презрамки , което дават възможност за равномерно разпределение на тежестта върху горната част на тялото.

източник makeuseof.com
изображение: Instructables DIY laptop stand, Guillermo Esteves

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.