iZone.bg
Лаптопи

Как да се чувстваме комфортно с лаптоп

от Георгиос Стамос 3 мин. за прочитане
  1. Как да се чувстваме комфортно с лаптоп
Реновирана техника с 0% лихва!

Малки по размер, леки и лесно преносими, често лаптопите са некомфортни за ползване, в сравнение с обемистите десктоп компютри.

Съчетаващи екран, тъчпад и клавиатура в едно, преносимите машини поставят много въпроси относно тяхната ергономия.

Ползването на лаптопа като основен компютър не означава, че това трябва е за сметка на удобството – повечето проблеми могат да бъдат решени.

Снабдете се с поставка, клавиатура и мишка

Ако използвате вашия преносим компютър предимно у дома или на работното, превърнете го в десктоп машина. Дори и да притежавате комфортен стол, ниско позиционираният дисплей и клавиатурата на лаптопа няма да са достъпни под оптимален ъгъл. Този проблем може да бъде решен със закупуването на обикновена клавиатура и поставка за лаптопа, регулируема спрямо вашия ръст.

Удачно е  да се сдобиете и с поднос за клавиатурата, който се прикрепя за бюрото. Той спомага за понижаване напрежението в китките.

Наличието на мишка също е добра идея. Малката и компактна мишка дава множество възможности за лесна и бърза работа в сравнение с тъчпада на лаптопа.

Външен монитор

Преди покупката на преносим компютър е желателно да помислите за неговия дисплей. Производителите предлагат екрани с висока резолюция за все по-качествени изображения. Тук, обаче, възниква проблем с размера и шрифта на текста, а оттам и нуждата да се вторачвате в дисплея и променяте позицията на тяло ви.

Ако работите с вашия лаптоп предимно от вкъщи, чудесна идея е ползването на външен монитор. При това положение отпада нуждата от покупка на поставка за машината, каквото предложение направихме по-горе.

 

Избягвайте неправилно позициониране на тялото

Част от изкушенията на лаптопите е тяхната мобилност. Потребителите могат да ги ползват в летища, кафенета и други публични места.

Обикновен, дървен стол с права облегалка е най-удачното решение, предпазващо ви от приведена стойка и болки в гърба и кръста . Стандартен пластмасов стол е подходящ заместител.

Отбягвайте комфортните на пръв поглед  фотьойли и декоративни кресла. Първоначално всичко е наред, но много скоро неправилното положение на тялото кара гръбначният стълб да напомни за себе си.

 

Физически упражнения

Дискомфорт човешкото тяло изпитва при дългия периоди в позиция на седнало положение – не само заради неприятностите с гръбначния стълб. Липсата на мускулна активност поставя под напрежение и други части на тялото. Нерядко се случва изключително неприятното изтръпване на крайниците. Този може да бъде избегнато чрез леки 5-минутни упражнения на всеки един час работа пред монитора.

Не на последно място при пренос на вашия лаптоп е  за предпочитане  да ползвате раници с две презрамки , което дават възможност за равномерно разпределение на тежестта върху горната част на тялото.

източник makeuseof.com
изображение: Instructables DIY laptop stand, Guillermo Esteves
Георгиос Стамос

Георгиос Стамос

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

IZONE.BG - Шоурум

Лаптопи и компютри втора ръка

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 070031023

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивен ден

Бюлетин

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

Всички права запазени. © izone.bg. 2021. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици. Itopia LTD 2011-2021.

Количка

Количката е празна.