iZone.bg
Лаптопи

20 любопитни факти за ТhinkPad сериите

от Евгени Илиев 4 мин. за прочитане
  1. 20 любопитни факти за ТhinkPad сериите

След честванията по случай 20 годишнината от появата на ТhinkPad серията, в блога си Lenovo са решили да споделят 20 от най-интригуващите, забавни и уникални факти за иконата на лаптоп индустрията.

1. Забележително е, че дизайнът на ThinkPad е вдъхновен от японските подноси за храна Bento – Bako.

Bento – Bako

2. Самото наименование “ThinkPad” е вдъхновено от популярните за времето си ноутпад на IBM с кожено покритие и щампа “Тhink” – мотото на всеки служител на компанията.

ноутпад на IBM

3. Първият ThinkPad Т700 всъщност представлява таблет с писалка, даващи възможност на хората да пишат или рисуват върху него.

4. По пример от инженерите в автоиндустрията IBM екипира всеки лаптоп с “въздушна възглавница”, която отчита всяко внезапно движение с цел предпазване на твърдия диск. Не на второ място голямо значение за сигурността оказва и магнезиевата сплав, интегрирана в корпуса на лаптопа.

ThinkPad_Rollcage

5. Тази магнезиева клетка се прилага най-вече в авиацията и болидите от Формула 1.

6. Наблюдавайки безшумния полет на сова, инженер от Lenovo решава да взаимства формата на най-крайните й пера, внедрявайки ги във вентилаторите на лаптопите, което прави компютърната система по-тиха и ефективна. Това решение е известно сред научните среди като „крилата на совата“.

7.  ThinkPad 701C се сдобива с разтягаща се клавиатура, откъдето произлиза и прякорът на този модел – Пеперудата. При отваряне на капака клавиатурата автоматично увеличава своите размери, което предразполага за по-удобно и ергономично боравене с нея.

ThinkPad 701C

8. Тази иновация за времето си е част от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк от 1995 година.

9 . Идеята за поставянето на стандарта клавиатура в лаптоп избуява в глава на конструктура при игра на пъзел с неговата дъщеря.

10. Джеймс Бонд за кратко се появява с ThinkPad 701 във филма от 1995 Златно око

11. ThinkPad 701 се използва от журналистката Мади Боуен, персонаж от филма Кървав Диаманд, изпълняван от актрисата Дженифър Конъли (2006).

12. В касовата холивудска продукция Трансформърс 3: Тъмната страна на луната (2011) дизайнът на лъжливия бот Брейнс е силно повлиян от ТhinkPad сериите.

Dotm-brains-film-sabotaging

13. Безброй ТhinkPad лаптопи са неразделна част от космически мисии, като щатската Space Shuttle, провела се на 2-и декември 1993-а година.

Space Shuttle

14. ThinkPad T400s “оцелява” през 2009-а година , след като поема тежестта на 13-тонен камион.

15. Много ThinkPad лаптопи издържат и специализираното  съревнование  MilSpec tests, подлагащо машините на изключително сурови изпитания.

16. Повишеното качество на тъчпада, представено през 2009-а година чрез модела ThinkPad T400s, е копие на  технологията Tenji,  обезопасяваща японските жп гари и пешеходни зони.

stopandgo4sm

17. Каучуковият пад в дъното на всеки ThinkPad лаптоп наподобява  чувството, което остава след допир с котешка лапа.

18. Моделът ThinkPad W700ds, представен през 2009-а година, е първата мобилна работна станция предназначена за масовия потребител , която предлага двоен екран.

19. В същата година  ThinkPad излиза на пазара с първия лаптоп, който тежи по-малко от 1.5 килограма.

20. Всяка машина на Lenovo ThinkPad   предлага и свой собствен IT отдел. Зад синия ThinkVantage бутон са поместени приложения, чрез които всеки потребител може да реши належащи проблеми без да ползва услугите на специалистите от Lenovo.

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.