iZone.bg
Лаптопи

Защо да изберем употребяван лаптоп?

от Хасан Хасан 4 мин. за прочитане
 1. Защо да изберем употребяван лаптоп?

Преди да се решите на стъпката закупуване на употребяван лаптоп е желателно да уточните какво планирате да вършите с него. Какви са вашите цели,  например:

 • сърфиране в Интернет и проверка на пощата
 • писане и принтиране на документи, таблици…
 • презентации
 • игри от типа пасианс и игри на децата
 • сваляне и слушане на МР3-и
 • гледане на филми
 • „склад“ за видео и снимки от фотоапарата
 • списъкът продължава…

Повечето лаптопи втора ръка лесно изпълняват изложените по-горе операции. И най-важното – при използване на съвременни приложения, работата с употребявани машини не забавя работния процес, в сравнение с най-актуалните предложения на пазара.

Как е възможно да не се усеща разлика по време на работния процес между стар и нов лаптоп?

Това е добър въпрос. Факт е, че съвременният софтуер не е проектиран така, че да изисква свръх високите характеристики на един нов лаптоп. Повечето съвременни програми и приложения изпълняват задачите си безупречно и на машина, чиито характеристики са четири пъти по-ниски в сравнение с най-бързите лаптопи, предлагани на пазара.

Какво означава това за вас?

Не е целесъобразно, поддавайки се на маркетингови трикове, да харчите пари в пъти повече за нова машина. Друг аспект при закупуването на лаптоп втора ръка е неговият клас, разелен на условно „бизнес“ и „домашен“. Употребяваните машини предимно спадат към бизнес класа – техните компоненти работят безупречно далеч след края на гаранционния срок. Бизнес лаптопите  са по-доброто решение, тъй като са предназначени за големи компании със свръх натоварване.

Бизнес серии лаптопи:

Dell Latitude, IBM Thinkpad, Fujitsu/Siemens Lifebook и други.

Вярвате или не, потребителите на „домашни“ лаптопи се използват като „опитни зайчета“ от инженерите и проектантите на съвременното оборудване. Компонентите в машината за „домашно“ ползване са направени така, че работният им цикъл да приключи малко след изтичането на гаранцията. Когато това неизменно се случи производителите предлагат нови „домашни“ лаптопи с нови поколения компоненти. Така потребителят е представен пред дилемата да похарчи не малко пари за  ремонт на старата машина или да я изхвърли и закупи нова. Второто почти винаги се случва –  основната цел на производителите.

Откакто е доказано, че технологията при бизнес лаптопите работи добре, се наблюдава приемственост между компонентите от модел на модел. Бизнес лаптопите са предназначени за корпорации и големи компании с голямо натоварване и затова при тях е много важно да бъдат поддържани и след изтичането на гаранционния срок. Благодарение на своята издръжливост и надеждност машините втора ръка от „бизнес“ класа представляват разумно решение за вашите нужди, което си струва парите.

Следователно, притежавайки лаптоп втора ръка, може да очаквате:

 • изпълнение на всички поставени от вас задачи като всекидневен потребител
 • цена с 50% по-ниска от тази на чисто нов „домашен“ лаптоп
 • цена до 80% по-ниска в сравнение с чисто нов „бизнес“ лаптоп
 • доказана технология, която няма да се изменя в същността си с години
 • наличие на части по всяко време
 • спестете пари или ги дайте за нещо друго, което също е важно за вас

Изображение „New“ Inspiron 6400 от Miss Shari.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.