iZone.bg
Лаптопи

Как да изберем лаптоп за малък бизнес

от Георгиос Стамос 7 мин. за прочитане
  1. Как да изберем лаптоп за малък бизнес

Вид на преносимия компютър

Производителите предлагат многообразие от лаптопи в зависимост от техните размери – от най-компактните нетбуци до заместници на настолните компютри. Ако пътувате често, ултрабук с размер на екрана 12 или дори 14 инча е напълно удачен избор.

Здравина

Солидно конструираният лаптоп може да ви служи вярно продължително време и така да оправдае инвестираните в него средства.

Корпус: Здравината на един лаптоп се определя най-вече от неговия размер и начин на употреба. Преносимите компютри на производители като Dell, HP и Аpple са оборудвани с магнезиеви и алуминиеви корпуси, които за сметка на по-голямото тегло осигуряват качествена защита на хардуерните компоненти срещу удари и изпускания. Също така металната кутия предлага и по-добро топло отделяне, когато машината загрее.

Съхраняващо устройство: Твърдият диск е устройството, което е най-податливо на повреди вследствие на нежелани удари. Макар и скъпа, алтернатива на традиционния HDD е SSD съхраняващо устройство, не състоящо се от механични части. Капацитет от 40 GB до 120 GB e удачен вариант за един бизнес лаптоп, в зависимост от типа работа и потребностите.

Добър компромис е комбинацията между по-малък като обем SSD и външен HDD, в който да се съхраняват обемистите мултимедийни файлове.

Сигурност

Разбираемо, повечето бизнес потребители притежават важна информация на своите лаптопи, вследствие на което е добре да се обмислят следните приложения:

ТPM (Trusted Platform Module): Представлява отделен чип, осигуряващ криптирани ключове и пароли, който заедно с BIOS “заключва” хардуерната конфигурация на вашия лаптоп.

BitLocker: Този стандарт предлага защита на информацията, записана на твърдия диск. На разположение в операционните системи Windows 7 Ultimate и Enterprise. Работи самостоятелно или в колаборация с TPM чипа.

Четец на отпечатъци: Биометричните четци са по-сигурни, тъй като вашите отпечатъци не могат да бъдат “хакнати” или откраднати.

Умна карта: Базирана е на същия принцип, ползван в магнитните карти, използвани на входа и изхода в различни учреждения или офис сгради. Това може би е най-сигурният начин, за да заключите вашия лаптоп, но важно условие е да се отнасяте отговорно спрямо нейното съхранение.

Всички производители на бизнес лаптопи прилагат полезни и удобни приложения, гарантиращи сигурността на преносимите компютри.

Графика, портове и връзки

GPU: В повечето случаи допълнителният видео чип не е необходим, тъй като вградените видео карти в процесорите на Intel и AMD предлагат повече от адекватна производителност за бизнес задачи. Изключение правят маломощните процесори от поколението Аtom, които се използват предимно в нетбуците.

Видео изход: Ако работата ви е свързана с презентации на проекти, е необходимо изходните портове да съвпадат с проекторите и външните екрани, които са ви необходими. VGA и HDMI са основните стандарти. VGA осигурява изход на аналогов сигнал с външен монитор, докато HDMI предлага най-качествено изображение при модерните дисплеи.

Разработката на Intel WiDi за безжична връзка с външен монитор изисква наличието на адаптор за сметка, на който се наблюдава леко забавяне на при транслирането на сигнала от лаптопа към външния екран.

Портове за пренос на данни: Драстично повишение на скоростта при трансформация на информация от преносим компютър се наблюдава при портовете еSATA или USB 3.0. Задоволителни резултати осигурява и предшественикът USB 2.0.

Wi-Fi: Съвременните лаптопи излизат на пазара поне с Wi-Fi от стандарта 801.11b/g/n. Желателно е да проверите дали мрежата във вашия офис ползва 5GHz 802.11a., служещ на много потребителски мрежи да разделят трафика на две вградени мрежи.

Ethernet: 10/100 ethernet присъства на употребявани лаптопи , но негов недостатък е честата загуба на сигнала. Модификацията Gigabit e по-бърз и осигурява възпроизвеждането на HD видео в натоварени мрежи.

PC Card, Express слотове: Тези слотове почти напълно бяха премахнати от съвременните лаптопи за масова употреба, но в употребяваните бизнес компютри те все още намират широко приложение – уверете се, че желаната от вас машина притежава слот за Smart карти или Firewire карта.

SDHC/MMC: Този слот ви позволява да прехвърлите на лаптопа снимки или видео, заснети с вашата цифрова камера.

Наличност на части, издръжливост на преносимия компютър

Лаптопите за масова употреба са конструирани така, че да “издъхнат” веднага, след като на пазара се появят техните наследници, независимо дали предлагат минимални подобрения в производителността или променен външен вид.

Фирмите, продаващи бизнес лаптопи, се информират непрекъснато дали отделните хардуерни компоненти са налични на пазара за продължителен период от време и дали се наблюдава осезателна промяна в следващото поколение преносими компютри. Обикновено основното предназначение на лаптопите не се променя в рамките на 3-5 години, а някои специфични модели остават в производство не повече от 2 години.

Идеална алтернатива са лаптопите втора употреба. А и бюджетна. В почти всички случаи, предлаганите модели са точно висок бизнес клас, издържали теста на времето. Продължителното присъствие на пазара ви дава спокойствие, че при необходимост възобновяемите хардуерни компоненти ще бъдат на ваше разположение за продължителен период от време.

Лаптопите на Dell и Lenovo, съответно от сериите Latitude и ThinkPad, са отличен пример за качество, надеждност и възможност за обновяване или смяна на отделни хардуерни компоненти. Наистина ще платите повече, но цената си заслужава.

Гаранция

Повечето бизнес лаптопи идват с гаранция далеч надвишаваща обичайният едногодишен срок, който се предлага с масовите преносими компютри. Обикновено той е от 3 до 5 години, колкото е и животът на един малък бизнес нетбук.

Изображение Business girl от Éole

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.