Полезни съвети при закупуване на лаптоп втора ръка

Производителите на преносими компютри бълват иновативни модели на всеки шест месеца и поради тази причина много потребители могат да си позволят качествен, употребяван лаптоп на приемлива цена.

Когато купувате лаптоп втора ръка, много фактори оказват влияние върху вашето окончателно решение:

Какви са вашите нужди:

Търсите машина за всекидневна офис работа? Разпускане с игри? Дизайн? Или нещо по-сериозно…

Формулирайки вашите цели, по-лесно може да разберете какви технически параметри трябва да притежава лаптопът, за да функционира безпроблемно при изпълнение на възложените му задачи.

Ако машината се използва предимно за игри или “тежки” графични приложения, е логично да изберете компютър с по-бърз процесор, повече RAM памет и адекватна видео карта.

 Проучете модела

Ако сте попаднали на лаптоп, който смятате, че е подходящ за вас, обърнете се към чичко Google. Потърсете статии и мнения на специалисти относно предимствата и общоизвестните проблеми на дадения модел.
! Важно е да разберете дали лаптопът осигурява възможност за upgrade на физическите компоненти. Например, какъв вид е RAM паметта и дали дънната платка позволява нейното увеличаване. Същото се отнася и за твърдия диск – някои лаптопи не могат да поддържат “хард” с параметри по-големи от фабрично зададените.

Проверка на физическото състояние:

Екран – проверете за наличието на “мъртви” пиксели, трептящо изображение или светли петна.

Панти, портове, устройства – уверете се, че всички движими компоненти – от пантите на екрана до слотовете за USB устройства работят адекватно.

Батерия – В най-натоварен режим батерията трябва да издържи не по-малко от 30 минути.

Операционна система

Не очаквайте употребявани лаптопи да се предлагат с предварително инсталиран Windows, освен ако не е закупен по програмата Microsoft Registered Refurbisher (Лиценза през ITopia се пада около три пъти по-евтино отколкото при закупуване на нов лаптоп).  В противен случай винаги изисквайте инсталирана операционна система със свободен лиценз при преглед за да имате възможност да проверите хардуерните компоненти и да се уверите в достоверността, на това което ви е предложено.

Използвайте сетивата си – Ослушвайте се за странни звуци от твърдия диск или шасито на лаптопа.

Ако пазарувате онлайн поискайте от продавача да ви предостави детайлни снимки или видео на избраната от вас машина. Ако пазарувате от itopia.bg,то вероятно вече са публикувани такива.

Задавайте въпроси, търсете съвети:

Ако все още се колебаете дали да закупите лаптопа, отправяйте възможно най-много въпроси към продавача. По неговата реакция ще разберете в какво точно състояние е машината и до каква степен той е откровен с вас. Обърнете внимание дали ви предлага възможността през куриер да прегледате продукта преди да го заплатите.
Консултирайте се с технически грамотен ваш приятел. Мнения от други източници на информация няма да ви навредят.

В заключение можем да кажем – най-важно е да знаете какъв лаптоп е подходящ за вашите нужди и естетически нагласи. Посредством тези два основни фактори и мощта на Google би трябвало да направите удачния за вас избор.

Още?

Оставете коментар под тази статия със своето допълнение към текста.

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.

Коментари са затворени.