Нетбук, Ултрабук, Ноутбук И Лаптоп. Прилики и разлики

Нетбук, Ултрабук, Ноутбук и Лаптоп. Каква е разликата?

Докато преди години компютърните устройства се разделяха на два вида – трудно преносима, настолна машина и немалък по обем и тегло лаптоп. Вихреното развитие на технологиите и нуждата на производителите от познаваемост на пазара ни сервира миш маш от различни размери на преносимите компютри, всеки от които със свое собствено наименование.

Общо взето според размера можем да разделим условно всички машини на четири вида, като започнем от най-малката и стигнем до най-обемистата.

  •  Нетбук
  •  Ултрабук
  •  Ноутбук
  •  Лаптоп

Нека погледнем всяко устройство поотделно и отбележим основните различия при компютрите, базиращи се  на мидения дизайн, тоест екранът се отваря и затваря като мидена черупка. В тази статия няма да засегнем таблетите и смартфон мобилните устройства.

Нетбук

Asus EEE-pc

С диагонал на екрана около 9”-10” Нетбук машинките бяха много популярни преди появата на iPad. Те предоставят лесно преносима компютърна платформа с осезаема клавиатура, даваща възможност за ползване на всички Windows приложения.

С течение на годините тяхната популярност спадна осезателно, но все още могат да се закупят в ценовия диапазон 400-1000 лева. Подходящи са за изпълнение на всекидневни задачи, но приложението им в игрите и интензивната работа с Photoshop, или програма за видео монтаж, клони към нула.

 

Ултрабук

Macbook Air

Това е следващото поколение ултрапортативен ноутбук – обикновено тежи по-малко от 1,5 кг и е изключително тънък. Наименованието бе въведено от производителите в отговор на Apple Macbook Air – първият истински ултрабук. Въпреки тънкия си корпус (по-малко от 2 см) , размерът на екрана може да си съперничи с “нормалния” Ноутбук – 11 до 15 инча.

Повечето са оборудвани с SSD твърд диск, който е тих, по-лек и много по бърз от редовия HDD, което понижава чувствително времето за стартиране на системата. Вследствие на това SSD устройствата са по-скъпи и поради тази причина рядко може да срещнете ултрабук с твърд диск по-голям от 128 GB.

[Info]При покупка на такава машина трябва да имате предвид, че обикновено тези компютри не разполагат с оптично устройство.[/Info]

Подходящ за повечето приложения и игри, изискващи по – малко ресурси, цената на ултрабук варира между 1400 и 3500 лева.

 

Ноутбук и Лаптоп

Ноутбук Alienware

Назад във времето лаптопът е бил проектиран като заместител на домашния компютър, който може да положите  в скутa си. Ноутбукът е устройство което може да пренесете навсякъде с вас, синоним на вестник. В наши дни двата термина Ноутбук и Лаптоп са взаимно заменяеми. Ако търсите достъпен лаптоп втора ръка , може да разгледате нашите предложения.

Всеки модел преносим компютър, освен изброените в горните точки, може да се нарече Ноутбук. Поради тази причина е неправилно да бъде поставен в определена ценова рамка. Най – високият клас Ноутбук може да достигне цена 7 000 лева.

Диагоналът на дисплея е в интервала 13-18 инча, като по-големите са познати и като десктоп заместители, а най-масовите модели притежават екран с размер 15”.

Обикновено Ноутбукът разполага с оптично устройство и твърд диск с голям капацитет. Ако не се нуждаете от компютър с такива характеристики, може да предпочетете подходящ за вашите нужди Ултрабук.

Автор: James Bruce, makeuseof.com
Главно изображение Stack O' Clams от umpcportal.com

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.