Apple MacBook Pro 9.2 A1278 Mid 2012 – 10061

Защо да изберем употребяван лаптоп?

Преди да се решите на стъпката закупуване на употребяван лаптоп е желателно да уточните какво планирате да вършите с него. Какви са вашите цели,  например:

 • сърфиране в Интернет и проверка на пощата
 • писане и принтиране на документи, таблици…
 • презентации
 • игри от типа пасианс и игри на децата
 • сваляне и слушане на МР3-и
 • гледане на филми
 • “склад” за видео и снимки от фотоапарата
 • списъкът продължава…

Повечето лаптопи втора ръка лесно изпълняват изложените по-горе операции. И най-важното – при използване на съвременни приложения, работата с употребявани машини не забавя работния процес, в сравнение с най-актуалните предложения на пазара.

Как е възможно да не се усеща разлика по време на работния процес между стар и нов лаптоп?

Това е добър въпрос. Факт е, че съвременният софтуер не е проектиран така, че да изисква свръх високите характеристики на един нов лаптоп. Повечето съвременни програми и приложения изпълняват задачите си безупречно и на машина, чиито характеристики са четири пъти по-ниски в сравнение с най-бързите лаптопи, предлагани на пазара.

Какво означава това за вас?

Не е целесъобразно, поддавайки се на маркетингови трикове, да харчите пари в пъти повече за нова машина. Друг аспект при закупуването на лаптоп втора ръка е неговият клас, разелен на условно “бизнес” и “домашен”. Употребяваните машини предимно спадат към бизнес класа – техните компоненти работят безупречно далеч след края на гаранционния срок. Бизнес лаптопите  са по-доброто решение, тъй като са предназначени за големи компании със свръх натоварване.

Бизнес серии лаптопи:

Dell Latitude, IBM Thinkpad, Fujitsu/Siemens Lifebook и други.

Вярвате или не, потребителите на “домашни” лаптопи се използват като “опитни зайчета” от инженерите и проектантите на съвременното оборудване. Компонентите в машината за “домашно” ползване са направени така, че работният им цикъл да приключи малко след изтичането на гаранцията. Когато това неизменно се случи производителите предлагат нови “домашни” лаптопи с нови поколения компоненти. Така потребителят е представен пред дилемата да похарчи не малко пари за  ремонт на старата машина или да я изхвърли и закупи нова. Второто почти винаги се случва –  основната цел на производителите.

Откакто е доказано, че технологията при бизнес лаптопите работи добре, се наблюдава приемственост между компонентите от модел на модел. Бизнес лаптопите са предназначени за корпорации и големи компании с голямо натоварване и затова при тях е много важно да бъдат поддържани и след изтичането на гаранционния срок. Благодарение на своята издръжливост и надеждност машините втора ръка от “бизнес” класа представляват разумно решение за вашите нужди, което си струва парите.

Следователно, притежавайки лаптоп втора ръка, може да очаквате:

 • изпълнение на всички поставени от вас задачи като всекидневен потребител
 • цена с 50% по-ниска от тази на чисто нов “домашен” лаптоп
 • цена до 80% по-ниска в сравнение с чисто нов “бизнес” лаптоп
 • доказана технология, която няма да се изменя в същността си с години
 • наличие на части по всяко време
 • спестете пари или ги дайте за нещо друго, което също е важно за вас

Изображение “New” Inspiron 6400 от Miss Shari.

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.