Компютри втора ръка за проектиране и 3D

Показване на единичен резултат

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
 • Lenovo ThinkCentre M91p Геймърски Компютър – 14268

  Lenovo ThinkCentre M81 Бюджетен Геймърски Компютър

  459лв.
  badj

  КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ

  star
  ПРОФИЛАКТИКА:
  Почистен от прах
  question
  НИВО НА ШУМА:
  Безшумен при нормално натоварване
Компютри за проектиране и 3D

Компютри за проектиране и 3D

В категорията „Проектиране и 3D” спадат настолните компютри от най-висок клас. Тези машини обикновено могат да бъдат намерени в графа „работни станции“ и се предлагат от най-добрите марки на пазара. Устройствата са модели от премиум линиите на водещите компании (Dell OptiPlex, Lenovo ThinkCentre, HP ProDesk и др.).

Тези настолни компютри втора ръка се предлагат на цена над 550лв., като тя може силно да варира в зависимост от спецификациите на хардуерните компоненти в конфигурацията.

Компютрите от тази категория не са предназначени за масовия потребител, а са насочени към професионалистите, които ще работят със специализиран софтуер, изискващ много добри параметри на елементите в системата. Високите параметри са необходими, за да бъдат покрити изискванията на тези програми с цел безпроблемна и гладка работа.

Тези работни станции са проектирани така, че да имат мощност и висока производителност при работа с много тежък софтуер, което има нужда от много памет, както RAM, така и дисково пространство. Такива програми са проектантските приложения, AR и VR софтуерът, програмите за анимиране, видеообработка, CGI и други подобни.

Характеристика на хардуерните компоненти

Макар цените и параметрите на тези компютри да варират значително, съществува базисен минимум при спецификациите на хардуерните компоненти, които правят тези машини подходящи за проектиране и 3D моделиране.

Процесор (CPU)

Тук компромис с процесора не трябва да се прави. Макар някои програми да изискват като  минимум Intel Core i5, това е много рисковано за бъдещата ви работа с този компютър. Недейте да падате под Intel Core i7. Тези модели са най-предпочитани за такъв тип машини, защото имат много предимства пред средния клас i5 CPU.

Различните модели Intel Core i7 са с 4, 6, 8 и дори 10 ядра. Като добавим и HyperThreading технологията, която е налична при почти всички процесори от тази линия може да се сдобием с допълнителни 4,6,8 или 10 виртуални ядра. По този начин работата се разпределя равномерно между всички ядра и производителността се вдига.

Също така, Core i7 са и с Turbo Boost технология, която пък поддържа мощността и бързината на компютъра при прекомерно натоварване.

Външна видео карта (GPU)

Външната видео карта е задължителен елемент в конфигурацията на компютрите, предназначени за проектиране и 3D моделиране. Никога не разчитайте на вградената в процесора видео карта.  Тук челните места държат графичните процесори на NVidia и AMD, като сред най предпочитаните си остават NVidia.

При видео картите има разлика между това дали ще ги ползвате за гейминг или работа с графичен софтуер. И макар GTX и RTX, които са карти за гейминг, да ви свършат повече от перфектна работа, се препоръчва и линията NVidia Quadro.

RAM памет

Този компонент е от съществено значение. Ако нямате достатъчно памет, няма значение, че конфигурацията ви включва мощен процесор и добра видео карта.

Ако ще ползвате компютъра си за вече изброените приложения дори 8GB трудно ще ви свършат работа. Изберете RAM памет, която да е най-малко 8GB, а в идеалните случаи 16GB или 32GB.

Друго нещо, на което може да обърнете внимание е дали паметта е DDR3, DDR4 или DDR5. Колкото по-ново поколение е тя, толкова по-бърза и енергоспестяваща е.