Компютри втора ръка с външна видео карта

Показване на единичен резултат

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
 • Lenovo ThinkCentre M91p Геймърски Компютър – 14268

  Lenovo ThinkCentre M81 Бюджетен Геймърски Компютър

  459лв.
  badj

  КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ

  star
  ПРОФИЛАКТИКА:
  Почистен от прах
  question
  НИВО НА ШУМА:
  Безшумен при нормално натоварване
Компютри с външна видео карта

Компютри с външна видео карта

Какво е външна видео карта

Външната видео карта е част от хардуерната конфигурация, използван за управление на графичните характеристики на компютъра. Понякога те се наричат още графични карти, графични процесори или просто GPU. Вградената видео карта е повече от достатъчна за средностатистически потребител. Въпреки това, външните графични процесори са особено желани от геймърите, които постоянно искат все по-реалистични визуализации.

Настолните компютри могат да бъдат надграждани от интегрирани към външни графични процесори чрез включване на видео карта в празен PCI Express или PCI слот на дънната платка. Интегрираната графика се изключва чрез промяна на настройка в BIOS или чрез смяна на превключвател на дънната платка.

Външните видео карти могат да бъдат значително по-мощни от интегрираните графики. Ако си купите външна графична карта, ще откриете, че на първо място тя е по-скъпа в повечето случаи дори от самия процесор.

Има много различни видове графични карти, но всички те разполагат със собствени процесори, а някои имат и RAM памет. Повечето външни видео карти също включват собствена охладителна система. Обикновено колкото по-скъпа е картата, толкова по-добра е охлаждащата система. Има причина, поради която външните графични карти да имат вградени вентилатори: те прегряват много бързо.

Плюсовете на външните видео карти са, че можете да намерите достатъчно мощна за всеки тип задача. Те не споделят системната памет и в повечето системи са лесни за надграждане. Като минус се счита високата им цена и склонността им да прегряват.

Външните видео карти са типичен хардуерен компонент за компютрите от среден и висок клас. Най-новите външни графични карти ще осигурят по-добра графична производителност от интегрираните такива.

От друга страна, най-добрите външни видео карти, като Nvidia Titan Xp, осигуряват над два пъти по-висока производителност. Те струват и повече от хиляда лева.

Тестовете показват, че при тежко натоварване, NVidia Titan Xp може да достигне до над 85 градуса.

Ако сте сериозен геймър или ако използвате система с двоен монитор, видеокартата ще трябва да работи на пълна мощност и ще загрее много по-бързо. Тези карти също така не са никак енергоспестващи, така че ако ги използвате в конфигурацията на компютъра си бъдете готови да харчите повече ток.

Има две основни компании, които доминират пазара за външни видео карти: AMD и Nvidia.

Nvidia

Най-новите графични процесори на Nvidia са изградени на базата на архитектурата на Pascal, а най-популярните и мощни графични процесори са тези от 10-та серии. Nvidia разполага с широка гама от графични процесори, покриващи от най-ниския до най-високия клас на пазара на потребителски GPU. Като цяло, броя на процесорните ядра, наречени “CUDA ядра”, предлагани от видео картите на Nvidia, определят колко мощна ще е тя.

AMD

AMD има две архитектури за потребителски GPU, които са особено актуални днес. Първата е серията Radeon RX 500, която е най-достъпната им серия, и новата серия Radeon Vega, която представлява архитектурата на следващото поколение на AMD. Имайте предвид, че терминът на AMD за ядрата на GPU е "Stream Processors" и отново, колкото повече, толкова по-добре.