Компютри втора ръка с small-form-factor кутия

Показване на всички 3 резултата

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
Компютри с SFF кутия

Компютри Small Form Factor SFF

Какво е Small Form Factor SFF?

Small Form Factor (SFF) е форма, предназначена да минимизира обема на настолния компютър. Размерът на  SFF кутията обикновено се измерва в литри. SFF се предлагат в различни форми, включително като кубове или продълговати Desktop и Tower компютри. Тяхната по-малка и често по-лека конструкция ги прави популярни сред потребителите.

Производителите също така подчертават естетичния и ергономичен дизайн на SFF, тъй като е по-вероятно ползвателите да ги поставят върху бюрото си или да ги пренасят със себе си. Напредъкът в компонентната технология, заедно с намаляването на размера означава, че мощният компютър вече не е ограничен до големи Full Tower кутии.

С течение на времето технологията значително се подобри и това позволи на процесорите и микрочиповете да намалят размера си. Това означава, че много от функциите вече могат да се изпълняват само от един чип разположен на основната дънна платка.

Нараства интересът към закупуване на по-малки компютърни системи. Разбира се, лаптопите са малки и преносими, но много хора искат да интегрират персонален компютър в малък офис или дори в система за домашно кино, като избегнат големия размер кутия. SFF компютрите могат да предложат почти същите параметри като на нормален компютър, но в много по-компактна опаковка. Често обаче се прави компромис със спецификациите и съответно производителността.

Предимства на SFF компютрите

Та, защо да изберем Small Form Factor компютър пред Full Tower компютър? Основното предимство, разбира се, е размерът. Тези системи ще заемат сравнително малко място на бюрото ви. Поради намаляването на размера на кутията и на компонентите, те използват много по-малко енергия от обикновения настолен компютър. Тъй като те имат място само за един или два твърди диска и може би две карти, ползването на електроенергия е сведено до минимум.

Плюсове:

  • Малък размер на кутията
  • По-ниска консумация на енергия
  • Преносимост при необходимост

Недостатъци на SFF компютрите

Най-големият недостатък е липсата на слотове. За да се спести място, много вътрешни слотове за разширения и слотове за памет са премахнати. Като цяло, системата ще има само два слота за памет в сравнение с четири в нормална настолна система. Липсата на карти за разширение означава, че потребителят може да побере само една или две карти в компютъра, ако има такива. С нарастването на популярността на USB 3.0 и въвеждането на USB 3.1, разбира се, всичко това се променя.

Другият проблем е цената. Въпреки че системите имат по-малко части от традиционната настолната система, цената за тях е същатата или по-висока.

Минуси:

  • Ограничена или без възможност за разширение
  • Разходи за ефективност в сравнение с обикновения размер настолен компютър

Има много възможности за избор на Small Form Factor компютри сега. Повечето от системите в тези категории се търсят от потребители, които държат на по-ниски разходи, както и от тези, които искат да получат система, която предлага същата производителност като голямата настолна система, но в относително по-малък размер.

Ако не сте доволни от някоя от системите, които в момента се предлагат от производителите, потребителите също имат възможност да изградят свой собствен компютър от различни части. Компаниите предлагат различни конфигурации и компоненти за да може да сглобите своя собствена компютърна системи.